Sayfa hazırlık aşamasında. Sözlüğe eklenmesini tavsiye ettiğiniz kelimeleri itcangul@gmail.com adresine e-posta atarak iletebilirsiniz.

 

Akantosit

 

Yüzeyinde düzensiz dikensi çıkıntılar olan eritrositleri ifade eder. Oluşmalarındaki en önemli sebepler: Hemanjiosarkom (köpeklerde), karaciğer hastalıkları (kedi ve köpeklerde), yaygın damar içi pıhtılaşma (DIC), vaskülitis (köpeklerde), demir yetmezliği anemisi (köpeklerde), olası konjenital/kalıtsal bozukluklar (köpeklerde), çeşitli diğer hastalıklar (böbrek, sindirim sistemi, kalp bozuklukları). 

 

Anizositozis

 

Hücreler arasında boyut farkı olduğunu ifade eder. Sitolojik örneklerdeki ya da biyopsilerdeki hücreler arasında boyut farkı olması her zaman olmasa da genel olarak malignite bulgularındandır. Periferal kan yaymalarındaki eritrositlerin arasında boyut farkı olması dolaşımda normalden daha büyük (rejeneratif anemilerde yeni üretilen eritrositler normalden büyüktür) ya da daha küçük (demir yetmezliği, vs durumlarında üretilen eritrositler normalden daha küçüktür) eritrositler bulunduğunu ifade eder. Periferal kan yaymasında eritrositler arasında anizositozis olması eritrosit dağılım genişliğinde (red cell distribution width-RDW) artışa yol açar.

 

MCH

 

İngilizce mean corpuscular hemoglobin ya da mean cell hemoglobin kelimelerinin kısaltması olup, eritrositlerdeki ortalama hemoglobin miktarını ortaya koyar.

 

MCV

 

İngilizce’de mean cell volume kelimelerinin kısaltmasıdır. “Ortalama hücre hacmi” anlamına gelir ve burada hücre olarak kastedilen eritrositlerdir. MCV değeri alınan kan örneğindeki eritrositlerin ortalama hacmini ortaya koyar. Demir yetmezliği anemilerinde üretilen eritrositler normalden daha küçük oldukları için MCV azalırken, non-rejeneratif anemilerde dolaşıma yeni eritrosit katılmadığı için MCV çok fazla değişmez. Rejeneratif anemilerde üretilen yeni eritrositlerin boyutları büyük olduğu için MCV değeri artar. Kan örneği bekletildiğinde de eritrositler şiştikleri için MCV değeri hatalı olarak yükselir.

 

nRBC

 

Çekirdekli eritrositleri ifade eder. İngilizce nucleated Red Blood Cell kelimelerinin baş harflerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuştur. Sağlıklı hayvanlarda gözlenmez (Dachshund ve Schnauzer ırkı köpeklerle, devegillerde çok az sayıda bulunabilir). Kedi, köpek ve devegillerde kanda gözlenmeleri genellikle rejeneratif aneminin göstergesi. Sığır ve özellikle atlarda şiddetli rejeneratif anemilerde bile gözlenmeyebilirler. Kurşun zehirlenmesi, değişmiş ya da anormal dalak fonksiyonları, kemik iliği hasarı durumlarında da periferal kan yaymalarında çekirdekli eritrositler görülür. 

 

Pleomorfizm

 

Hücreler arasında şekil farklılıkları olduğunu ifade eder. Daha çok sitolojik örneklerdeki ya da biyopsilerdeki hücreler için kullanılır. Periferal kan yaymasındaki eritrositler arasındaki şekil farklılıkları ise daha çok poikilositozis terimi ile ifade edilir.

 

Poikilositozis

 

Periferal kan yaymasındaki eritrositler arasında şekil farklılıkları olduğunu ifade eder. 

 

Polikromazi

 

Kelime anlamı olarak poli- çok, kromo- ise renk anlamına gelir. Normal eritrositler pembe-kırmızı renkte boyanırlarken bazı eritrositlerin daha mavimsi renkte boyanma özelliğini ifade eder. Bu tür eritrositlere polikromatofil adı verilir.  Polikromatofiller tam olgunlaşmamış eritrositlerdir. Normal eritrositlerden daha büyüktürler ve sitoplazmalarında hemoglobin sentezi hala devam ettiği için ribozomal RNA’nın varlığından dolayı daha mavimsi renkte boyanırlar.

 

Retikülosit

 

Çekirdeğini kaybetmiş, ama henüz tam olgunlaşmamış eritrositlerdir. Normal eritrositlerden daha büyüktürler ve sitoplazmalarında hemoglobin sentezi hala devam ettiği için ribozomal RNA’nın varlığından dolayı daha mavimsi renkte boyanırlar. Bu boyanma özelliğine polikromazi adı verilir.

Retikülosit oluşumu yaklaşık 7 gün sürer. Retikülosit 24-48 saat kemik iliğinde kalır ve olgunlaşır. Retikülositin bölünme potansiyeli yoktur ama hemoglobin sentezlemeye devam eder. Yeterince hemoglobin biriktiğinde ve boyutu küçüldüğünde olgun eritrosit şekillenir. Yıkımlanan yaşlı eritrositlerin yerine kemik iliğinden retikülositler dolaşıma verilir. Dolayısıyla kanda yaklaşık %1 oranında retikülosit bulunması normaldir.